Results 1 to 7 of 7
  1. #1
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    Lincolnshire coast.
    Posts
    189

    Default Stowe compatibility?

    Hello.
    My masthead wind unit is a Stowe sensor with a 7 pin socket.
    I believe that this unit is possibly interchangeable with one or two other makes/brands.
    If this is correct, does anyone have any information? Perhaps a list of compatible interchangeable units.
    Good luck.

  2. #2
    Join Date
    May 2001
    Location
    UK East Coast
    Posts
    36,217

    Default Re: Stowe compatibility?

    I used to have Stowe instruments; I don't think the masthead unit is compatible with other makes. However, for a definitive answer, get in touch with Stowe Marine - https://www.stowemarine.com/contact.htm

  3. #3
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Me: Johannesburg South Africa Yacht: Richards Bay East Coast Africa
    Posts
    7,006

    Default Re: Stowe compatibility?

    I have a stowe/simrad IS11 setup which had a wind transducer like this


    When it failed it was replaced with what I think was a IS12 unit. It fitted but would not work until the software in the instrument computer was updated by the agent.

    I know the early raymarine mast head units are not compatible ( The wind angle has a different type of sensor)

    My understanding is the latter simrad send the NMEA messages direct and not wind speed pulse and 3 phase pot info so the latter simrad will not work either.
    Life is too short not to have a sea view
    Distantshaws tinyurl.com/yclt6l68

  4. #4
    Join Date
    Jul 2018
    Location
    Bewdley, Worcs
    Posts
    450

    Default Re: Stowe compatibility?

    I have a stowe masthead as shown and would be very happy to hear of a suitable replacment that would connect to the Stowe guages, as the anemometer is working fine, but despite fixing the worn bearing in the wind vane, there is a lot of "stiction" in the sensor head internals and it can move quite a few degrees before the sensor decides to change angle.

  5. #5
    Join Date
    Nov 2001
    Location
    Me: Johannesburg South Africa Yacht: Richards Bay East Coast Africa
    Posts
    7,006

    Default Re: Stowe compatibility?

    Have a look here

    https://www.stowemarine.com/mastheadunit.htm

    I also have somewhere at home the resistance measurements of the 3 phase pot that is used to measure the wind angle.

    Will only be home some time next month
    Life is too short not to have a sea view
    Distantshaws tinyurl.com/yclt6l68

  6. #6
    Join Date
    Jul 2018
    Location
    Bewdley, Worcs
    Posts
    450

    Default Re: Stowe compatibility?

    We can upgrade any existing Stowe MHU by fitting these boards.
    That is interesting .. that would imply that it is possible to dissassemble the Stowe unit and get at the internals .. .I shall have another look at mine this winter ...

  7. #7
    Join Date
    May 2001
    Location
    UK East Coast
    Posts
    36,217

    Default Re: Stowe compatibility?

    Quote Originally Posted by rszemeti View Post
    That is interesting .. that would imply that it is possible to dissassemble the Stowe unit and get at the internals .. .I shall have another look at mine this winter ...
    It is possible; don't know which masthead unit you have but my old Stowe unit had an oiling nipple which. when unscrewed, allowed the innards to be withdrawn.

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  

Latest YBW News

Find Boats For Sale

to
to